Jak otrzymać wizę turystyczną do USA cz.2 – wypełnianie wniosku

Wypełnianie wniosku wizowego pozornie jest najprostszą czynnością związaną z otrzymaniem wizy, jednak może przysporzyć najwięcej problemów. Przemieszczanie się pomiędzy różnymi miejscami, w których trzeba coś kliknąć, uzupełnić, opłacić jest bardzo nieintuicyjne i wymaga skupienia.

Pamiętać należy o tym, że wszystkie dane we wniosku trzeba sprawdzać po kilka razy, bo o ewentualnych błędach dowiemy się dopiero w konsulacie, co wiąże się z tym, że całą procedurę będziemy musieli zaczynać od początku, a nie bez znaczenia też jest fakt, że opłata za wizę przepada i trzeba ją uiścić ponownie.

O tym jakie dane będziecie potrzebowali pisałem w części pierwszej

Całą procedurę można podzielić na trzy części: wypełnianie wniosku, uiszczenie opłaty wizowej, oraz umówienie się na wizytę w konsulacie.

Wypełnianie wniosku.

Wypełnienie wniosku wizowego (czyli dokumentu DS-160) możecie dokonać wyłącznie drogą elektroniczną.

Zaczynamy wchodząc na stronę Biura Spraw Konsularnych Departamentu Stanu

Strona jest w języku angielskim, jednak dostępne jest tłumaczenie na język polski (dostępne w prawym górnym rogu strony, oznaczone na poniższym screenie numerem 1). Nie dotyczy ono całej strony, jednak po najechaniu na pytanie we wniosku, pojawi się dymek w języku polskim. W tym samym miejscu wybieramy miejsce, w którym będziemy chcieli umówić się na wizytę z konsulem. W Polsce dostępne są dwie lokalizacje: Konsulat w Krakowie i Ambasada w Warszawie (na poniższym screenie pole oznaczone numerem 2 możemy wybrać lokalizację). Sprawdzimy tutaj również, czy nasze zdjęcie zgodne jest z wytycznymi o których pisałem w części pierwszej (numer 3).

Jak już wszystko mamy sprawdzone wchodzimy do samego wniosku klikając „start an application” (oznaczone numerem 4).

1

Pojawi się wtedy strona z notą prawną, numerem aplikacji („Your application ID”), który trzeba zapisać, albo wydrukować, gdyż w momencie zerwania połączenia z siecią, przerwie w wypełnianiu wniosku dłuższej niż 20 minut, lub przypadkowym zamknięciu przeglądarki pozwoli on na kontynuowanie wypełniania danych bez ich utraty (a bez tego numeru całość będziemy zaczynali od początku). Ustawiamy potem pytanie bezpieczeństwa, odpowiedź na nie i klikamy przycisk „CONTINUE” znajdujący się w lewym dolnym rogu i w końcu zostajemy przeniesieni do samego wniosku.

Jakie są tam pytania? Jest kilka stron podzielonych na oddzielne części, które wypełniamy zgodnie z paszportem i innymi przygotowanymi dokumentami):

1. Personal Information, address and phone, passport.

Standardowo – imiona, nazwiska, miejsce urodzenia, data urodzenia, numer paszportu itd itp. Generalnie nic nadzwyczajnego, poza kilkoma kwiatkami:

„Have you ever used other names?” – Jeśli jesteś mężatką, lub zmieniłeś/aś kiedykolwiek nazwisko, to musisz je tutaj podać;

„Do you have a telecode that represents your name?” – tutaj chodzi o to, że niektóre języki mają możliwość zapisania imion/nazwisk pod postacią 4-7 cyfrowego telekodu. Generalnie Polaków to nie dotyczy;

„National identification number” – to po prostu PESEL;

„Passport book number” – Polaków to nie dotyczy

2. Travel information

Tutaj musimy wypełnić informacje dotyczące wyjazdu – planowaną datę podróży, miejsce pobytu wraz z adresem i numerem telefonu – nie muszą to być dane wiążące, po prostu trzeba wpisać adres jakiegoś hotelu i będzie git.

Podajemy też informacje z kim planujemy podróż, czy jest to wyjazd prywatny, czy służbowy, czy kiedykolwiek byliśmy już w Stanach, czy mieliśmy wizę, nasz kontakt w USA (tutaj też można wpisać np imię i nazwisko managera hotelu)

3. Family

Podstawowe pytania dotyczące rodziców – imiona, nazwiska, daty urodzin.

4. Work/Education/Training

Wszystkie dane dotyczące zatrudnienia, ukończonych szkół itp. Niestety w przypadku mężczyzn wymagane są bardzo szczegółowe informacje, dotyczące aktualnych i poprzednich pracodawców (łącznie z data zatrudnienia i nazwiskiem przełożonego),  aktualnych zarobków oraz ogólny opis wykonywanych obowiązków. Poza tym, wymagane też są informacje o dodatkowych umiejętnościach lub przebytych treningach dotyczących między innymi substancji łatwopalnych, czy broni nuklearnej, odbytych podróżach poza granice kraju, oraz o odbyta służbę wojskową.

5. Security and Background.

Najciekawsza część, w której udzielamy informacji na różnorakie pytania mające stwierdzić, czy jesteśmy terrorystami, czy też nie. Na większość (o ile nie wszystkie – dokładnie nie pamiętam) odpowiadamy przecząco – no chyba, że uprowadziliśmy kiedyś amerykańskie dziecko, albo braliśmy udział w akcjach terrorystycznych 😉

Po wszystkim ładujemy nasze zdjęcie (albo używamy wcześniej wybranego), oraz drukujemy wygenerowaną stronę z kodem kreskowym. To bardzo ważne, gdyż bez tego nie będziemy mogli umówić się na wizytę w konsulacie.

Dokonywanie opłaty 160$

Po wypełnieniu wniosku przychodzi czas na uiszczenie opłaty wizowej. Można to zrobić na kilka sposobów:

– płatność internetowa kartą kredytową/debetową (najszybciej i najwygodniej)

– przelew internetowy

– przelew w Banku Pocztowym

Aby dokonać płatności musimy wykonać poniższe kroki:

1. Utworzyć profil i zalogować się na stronie dla aplikantów (tutaj bezpośredni odnośnik: klik )

2. Kliknąć na „New application/Schedule Appointment” znajdujący się po lewej stronie ekranu. Po raz kolejny wypełnić informacje dotyczące wizy (aby system mógł określić kwotę do zapłaty);

3. Będąc już na stronie z płatnościami możemy kliknąć na „Click here for all payment options” aby uzyskać szczegółowe informacje dotyczące form płatności. Wartości tam podane są w Dolarach amerykańskich, jednakże płatności będziemy dokonywali w złotówkach (zawsze na stronie jest podany kurs po jakim przeliczana będzie opłata)

4.  Wybieramy formę płatności i dokonujemy przelewu. Po wszystkim wygenerowany będzie numer CGI, który musimy zapisać, (i wydrukować) gdyż bez niego nie umówimy się na spotkanie.

Umówienie się na spotkanie z konsulem.

Mała uwaga: Jeśli płaciliście kartą kredytową, możliwość umówienia się na rozmowę pojawia się niemal natychmiast i poniższy krok można pominąć i od razu umówić się na wizytę. W przypadku płatności przelewem możliwość umówienia się na rozmowę powinna pojawić się do 2 dni roboczych.

Aby umówić się z konsulem musimy udać się na tą samą stronę co w przypadku dokonywania płatności (czyli tutaj). Ponownie klikamy na „New application/Schedule Appointment” i wypełniamy dane ( w tym numer płatności CGI), po czym jeśli nasza płatność została już zarejestrowana będziemy mogli wyznaczyć datę i godzinę spotkania. W przypadku jeśli starasz się o wizę z partnerem/dzieckiem/z kimś z rodziny to też możesz zaznaczyć w tym miejscu taką opcję – pozwoli to odbyć wspólnie rozmowę z konsulem, jednak pamiętać należy o tym, że każda osoba musi złożyć osobną opłatę wizową (tak samo jak i każdy musi złożyć osobny wniosek DS-160).

Na koniec podajesz miejsce odbioru paszportu (do wyboru jest najbliższy oddział TNT, lub za dodatkową opłatą dostarczenie paszportu do domu), gdyż jeśli zostanie nam przyznana wiza to paszport zostaje w konsulacie/ambasadzie.

Jeśli chodzi o terminy wizyt, to zazwyczaj nie są one odległe. Ja np. wypełniając wniosek w czwartek miałem możliwość wizyty już następnego dnia.

Po wypełnieniu danych i ustaleniu terminu wizyty zostanie wygenerowana karta potwierdzenia spotkania. Wydrukujcie ją – jest to bardzo ważne, gdyż bez niej nie zostaniecie wpuszczeni do konsulatu.

To już koniec papierkowej roboty – Dalsze kroki, to już fizyczna rozmowa z konsulem, o której opowiem w następnej części.

edit:

Mam nadzieję, że wszystkie procedury z wypełnianiem wniosku opisałem dość jasno, ale jeśli ktokolwiek z Was napotka jakieś problemy, to bez problemu może do mnie napisać – służę pomocą:)

Część 1 – Jak się przygotować do wypełniania wniosku

Część 2 – Wypełnianie wniosku

Część 3 – Rozmowa z konsulem

Uwaga!

Pamiętajcie, że opisane tutaj procedury dotyczą Nieimigracyjnej Wizy B2 do Stanów Zjednoczonych na podstawie stanu na początek 2015 roku.  Aktualne informacje zawsze sprawdzajcie na oficjalnej stronie konsulatu, gdyż z czasem może się coś zmienić.


Dotarłeś na sam koniec - dalej już nic nie ma:)