Jak otrzymać wizę turystyczną do USA cz.1 – przygotowanie

Każdy, kto kiedykolwiek planował podróż do Stanów Zjednoczonych (i ma Polski paszport) prędzej czy później musiał wyrobić sobie wizę. I jak z obowiązkiem wizowym można się nie zgadzać, to niestety bez tej magicznej wlepki w paszporcie, o USA możemy tylko pomarzyć.

Dzisiejszym wpisem rozpocznę kilkuczęściowy cykl z poradami, jak bezproblemowo otrzymać tzw. nieimigracyjną wizę turystyczną B2, czyli najpopularniejszą wizę pozwalającą na dowolne zwiedzanie kraju hamburgerami i Colą płynącym (nieuprawniającą natomiast do podjęcia legalnej pracy, czy przebywania na terenie USA dłużej niż pół roku jednorazowo).

Zatem, zacznijmy od przygotowań. I tutaj muszę zaznaczyć ważną kwestię –  każdy, kto starał się Wam wmówić, że uzyskanie wizy turystycznej jest banalnie proste – kłamał.

Procedura, pomimo tego , że wydaje się dość prosta, bez wcześniejszego przygotowania jest zawiła i może sprawić wiele problemów.

Zatem co będziemy potrzebowali?

1. Czas

I to najlepiej kilka godzin (plus czas związany z wizytą w konsulacie)

2. Ważny paszport.

Paszport powinien być ważny co najmniej 6 miesięcy ponad planowany pobyt w USA.

3. Zdjęcie

Wymogi co do zdjęcia są dość restrykcyjne i dokładne informacje można znaleźć na Serwisie Informacji Wizowej dla Polski (dokładny link tutaj: klik )

Dla osób, które nie lubią czytać powiem w skrócie – zdjęcie powinno przedstawiać facjatę na wprost, bez okularów nakryć głowy itd; powinno być w formie cyfrowej; nie powinno być starsze niż 6 miesięcy i powinno mieścić się w poniższych rozmiarach:

photospecs2

Jeśli i to jest dla kogoś zbyt skomplikowane, to niech się uda do pierwszego lepszego fotografa i poprosi go o wykonanie zdjęcia do wizy USA

4. Dane osobowe.

Może się to wydawać banalne, ale warto mieć przygotowane wszystkie dane personalne, włączając w to dane rodziców (łącznie z datą urodzin), dokładne informacje o aktualnym i poprzednim pracodawcy (adresy, telefony, nazwiska przełożonych, krótki opis wykonywanych obowiązków), dokładne dane uczelni do których aplikant uczęszczał, czy spis krajów odwiedzonych przez ostatnie 5 lat (wnioski dla kobiet są mniej wymagające i większość z wymienionych informacji nie będzie potrzebnych ale o tym będę pisał w drugiej części)

5. Dane adresowe w stanach.

O tym też będę pisał w następnej części, ale przygotujcie sobie dane teleadresowe jakiegoś hotelu w USA (niekoniecznie będziecie musieli tam przebywać, ale informacja ta jest potrzeba podczas wypełniania wniosku wizowego)

6. Dolary

Albo ich ekwiwalent w koncie złotówkowym. Tak, tak – hajs się musi zgadzać i aby otrzymać wizę musimy opłacić haracz w wysokości 160$

7. Dostęp do drukarki.

Wypełniony wniosek i potwierdzenie uiszczenia opłaty trzeba wydrukować, aby fizycznie przedstawić je podczas spotkania z konsulem.

8. Last but not least – internet

Całość wypełnia się przez internet i o ile jest jakaś możliwość składania wniosku manualnie, to nie ukrywam, bez internetu byłoby to tak uciążliwe, że nikomu nie chciałoby się przechodzić całej procedury „ręcznie”.

Poza tym warto mieć zapisanych w przeglądarce kilka linków:

– Oficjalna strona konsulatu – http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visaapply.asp

– Międzynarodowy formularz wniosku wizowego (czyli dokumentu DS-160 ) znajduje się na stronie Biura Spraw Konsularnych Departamentu Stanu: https://ceac.state.gov/genniv/

– Aby umówić się na rozmowę będziecie musieli się zarejestrować na stronie Biura Spraw Konsularnych Departamentu Stanu (ale nieco w innym miejscu niż znajduje się sam wniosek): https://cgifederal.secure.force.com/SiteRegister?country=Poland&language=pl

– Strona Serwisu Informacji Wizowej dla Polski – informacje zawarte w tym poście z czasem mogą się przedawnić, więc warto wszystkie informacje potwierdzić u źródła: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typeb1b2.asp

Tyle na dzisiaj wystarczy. Następnym razem opiszę dokładnie procedurę wypełniania wniosku wizowego oraz umówienia się na spotkanie z konsulem.

edit:

Mam nadzieję, że wszystkie procedury z wypełnianiem wniosku opisałem dość jasno, ale jeśli ktokolwiek z Was napotka jakieś problemy, to bez problemu może do mnie napisać – służę pomocą:)

Część 1 – Jak się przygotować do wypełniania wniosku

Część 2 – Wypełnianie wniosku

Część 3 – Rozmowa z konsulem

Uwaga!

Pamiętajcie, że opisane tutaj procedury dotyczą Nieimigracyjnej Wizy B2 do Stanów Zjednoczonych na podstawie stanu na początek 2015 roku.  Aktualne informacje zawsze sprawdzajcie na oficjalnej stronie konsulatu, gdyż z czasem może się coś zmienić.


Dotarłeś na sam koniec - dalej już nic nie ma:)